niedziela, 6 kwietnia 2014

Muffinki czekoladowe


Przepis Nigelli.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej na kawałki czekolady
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mniejszej mokrej. Następnie wlać mokre do suchych i szybko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wlać do nich ciasto. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


1 komentarz: