czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto cukiniowo-kakaowe



Przepis z tej strony z małymi zmianami.

Składniki na blachę 24x24cm:
  • 4 jaja
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukinii ze skórką startej na tarce o grubych oczkach
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta (ja przełożyłam,bo było dla mnie troszkę za suche-mój mąż popija ciasto mlekiem, więc jemu dżem nie jest potrzebny ;) )

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. W misce utrzeć jajka z cukrem, następnie wlać olej. Wymieszać. Cukinię lekko wydusić (odcisnąć sok) i dodać do miski, przemieszać. Na końcu dodać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto można przeciąć na 2 blaty. Dolny posmarować dżemem, przykryć drugim blatem ciasta i posypać całość cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Cukinia 2014

środa, 30 lipca 2014

Pełnoziarniste tagliatelle w sosie pieczarkowym z pistacjami


Inspiracja.

Składniki:

  • 300 gram pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • Fix Knorr Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 gram pieczarek
  • garść pokruszonych pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Pieczarki pokroić w grubsze plastry i przesmażyć na patelni z oliwą. Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszać z mlekiem i dodać do grzybów. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut. Do gotowego sosu i pieczarek dodać makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać pokruszonymi pistacjami.

Smacznego! :)





niedziela, 27 lipca 2014

Morele zapiekane z mascarpone



Przepis z Moje Smaki Życia.

Składniki:

  • 150 g mascarpone
  • 400 g moreli
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Morele umyć, przeciąć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny. W miejsce po pestce włożyć mascarpone, polać miodem i posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Zapiekać w temperaturze około 150 stopni C przez 15-20 minut.

Smacznego! :)

piątek, 25 lipca 2014

Sałatka brokułowa Kasi




Składniki:

  • 1 brokuł (różyczki)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g żółtego sera
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Różyczki brokuła gotujemy 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie hartujemy go pod zimną wodą. Jajka i ser kroimy w kostkę. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku. Następnie delikatnie mieszamy wszystkie składniki sałatki z sosem.

Smacznego! :)




Wegetariański obiad III

czwartek, 24 lipca 2014

Rurki w kolorowym sosie z pieczarkami




Przepis z tej strony.

Składniki:

  • 200 g makaronu rurki 
  • 10 szt pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie Fix Knorr Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • około 150 g świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 
  • 2 łyzki oliwy z oliwek

Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w wąskie paski, cebulę w piórka. Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać cebulę i podsmażyć. Do czosnku i cebuli dodać pieczarki. Fix knorr wymieszać z bulionem i ze śmietaną. Paprykę i ugotowany makaron wrzucić na patelnię. Zalać wszystko sosem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec dodać szpinak pokrojony w szerokie paski i starty ser. Całość dokładnie wymieszać i natychmiast podawać.

Smacznego! :)

piątek, 11 lipca 2014

Sałatka z tortellini




Przepis z tej strony z małymi zmianami.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu tortellini z szynką parmeńską
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • rukola
  • sos sałatkowy włoski Knorr
  • 3-4 pomidorki koktajlowe do ozdoby

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Zahartować zimną wodą i przełożyć do miski. Pomidory odsączyć z zalewy (oleju nie wylewać-będzie potrzebny do sosu) i pokroić w cienkie paski. Dodać do makaronu. Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju z pomidorów. Makaron i pomidory polać sosem i odstawić do schłodzenia do lodówki. Przed samym podaniem sałatkę wymieszać z rukolą. Można przyozdobić połówkami pomidorków koktajlowych.

Smacznego! :)


czwartek, 10 lipca 2014

Bezy z kremem advocaatowym i migdałami




Przepis z tej strony.

Składniki:
bezy

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki migdałów w płatkach, podpieczonych

Płatki migdałowe podpiec na suchej patelni do złotego koloru, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż będzie gęsta i sztywna masa. Dodać do masy podpieczone migdały i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć masę bezową (około 2 łyżki na jedną porcję) w dość sporych odstępach (bezy rosną w trakcie pieczenia). Piec w temperaturze 120 stopni C przez około 1h 45 min-2h. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu a ciągnące w środku. Studzić w uchylonym piekarniku.


krem

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek (90 ml) advocaatu

Do miski przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubić do otrzymana gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Łyżka po łyżce wlewać likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty, alkoholowy krem.


dodatkowo
  • 1/2 szklanki migdałów, podpieczonych
  • 2 łyżeczki advocaatu

Na gotowe migdałowe bezy wyłożyć po jednej dużej łyżce kremu. Posypać migdałami i skropić advocaatem. Bezy można dodatkowo ozdobić owocami.

Smacznego! :)





środa, 9 lipca 2014

Sałatka z paluszkami krabowymi



Przepis z tej strony.

Składniki:

  • 20 dag makaronu stelline
  • 1 długi ogórek
  • 25 dag paluszków krabowych
  • puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Ogórka kroimy w kostkę, kukurydze odsączamy, paluszki krabowe kroimy w krążki lub kostkę. Wszystko mieszamy z makaronem. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Smacznego! :)




wtorek, 8 lipca 2014

Deser porzeczkowy


Składniki:

  • garść czerwonej porzeczki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • kilka bezów

Budyń ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Porzeczkę oczyścić, bezy pokruszyć na większe kawałki. W szklankach wyłożyć kolejno budyń, porzeczki i pokruszone bezy, następnie budyń, bezy i na wierzch porzeczki. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego! :)

poniedziałek, 7 lipca 2014

Babeczki z budyniem i owocami


Składniki:

  • 12 dag mąki pszennej
  • 4 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 6 dag masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 450 ml mleka
  • owoce
Wyrobić ciasto z podanych składników. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Schłodzonym ciastem wylepić foremki i piec w temperaturze 250 stopni C przez około 5-8 minut, aż będą jasnozłote. W międzyczasie przygotować budyń według instrukcji podanej na opakowaniu. Ciepłym budyniem napełnić babeczki i udekorować owocami.

Smacznego! :)