piątek, 18 września 2015

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem




Inspiracja z tej strony.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • Fix Soczysty kurczak z patelni i rozmarynem Knorr
  • mix sałat
  • sos sałatkowy włoski Knorr
  • awokado
  • 200 g pomidorków cherry
  • 2 opakowania mini kulek mozzarelli
  • oliwa z oliwek (4+3 łyżki)

Zawartość Fix Knorr wymieszać z 4 łyżkami oliwy i łyżką wody. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i tluszczu i lekko rozbić młotkiem. Wymieszać z wcześniej przygotowanym Fixem i odstawić na kilka minut. Następnie przygotować sos sałatkowy wg instrukcji na opakowaniu (3łyżki oliwy i 3 łyżki wody), odstawić. Mięso umieścić w torebkach do smażenia i smażyć około 10 minut, odwracając torebki co jakiś czas na drugą stronę.Pomidorki pokroić wzdłuż na połówki,ser pokroić w kostę oraz awokado obrać ze zskóry i pokroić w kosteczkę. Mix sałat wymieszać z sosem sałatkowym i rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć pomidorki, ser i awokado. Upieczone piersi z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na sałacie.

Smacznego! ;)


wtorek, 15 września 2015

Sałatka z brzoskwinią, rukolą i fetą



Przepis z tej strony.
Składniki:

  • 2 brzoskwinie z puszki (4 połówki)
  • 10 dag fety
  • 10 dag rukoli
  • gałązka mięty (opcjonalnie)
  • łyżka kaparów
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Brzoskwinie pokroić w plasterki, kapary osączyć, fetę pokroić w kostkę a miętę posiekać. Wszystko wymieszać razem z rukolą. W szklance wymieszać sok z cytryny, miód i oliwę. Polać sałatkę sosem, doprawić sola i pieprzem oraz delikatnie wymieszać.

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

środa, 9 września 2015

Jednogarnkowy makaron z cukinią



Przepis z tej strony.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku lekko zmiażdżone nożem
  • 300 g cukini pokrojonej w drobną kostkę
  • 150 g makaronu 
  • 600 ml wrzątku lub rosołu
  • parmezan do posypania
  • kilka listków bazylii

Rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek do lekkiego zezłocenia. Następnie wyrzucić czosnek i dodać cukinię. Przesmażyć ją przez około 2 minuty, dość często mieszać. Dodać makaron, zalać wrzątkiem lub gorącym rosołem. Gotować do miękkosci makarou (około 15 minut) od czasu do czasu mieszając, aż płyn odparuje i zostanie trochę 'sosu'.

Smacznego! :)



Wegetariański obiad V