czwartek, 6 listopada 2014

Ciasto czekoladowe Kingi



Przepis dostałam od kuzynki.

Składniki:

  • 150 g czekolady
  • 125 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 90 g mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 2 śmietany 30 %
  • 1 śmietan-fix
  • 2 duże danio waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • starta czekolada i owoce do dekoracji

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody, odstawić. Czekoladę roztopić i ostudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z rozpuszczoną, zimną czekoladą. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 35 minut.
Przestudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Śmietanę ubić z fixem. Na koniec dodać danio i tężejącą galaretkę cytrynową, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Troszkę mniej niż połowę masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć resztę masy. Posypać startą czekoladą i wyłożyc owoce. Odstawić do lodówki.

Smacznego! :)



Imieniny u cioci

3 komentarze:

  1. Widzę, że jeszcze borówki. Pycha! Do tego ile warstw, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje :) ciasto jest przepyszne, wilgotne i czekoladowe (a to najwazniejsze ;) )

    OdpowiedzUsuń