czwartek, 21 września 2017

Makaron z kurkami, kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym


Składniki:

  • 500 g kurek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu kokardki
  • olej do smażenia
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz ziołowy

Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Kurki opłukać,osuszyć, większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać kurki, podlać wodą- około 1/2 szklanki i dusić około 10 minut. Szpinak umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać do grzybów. Dusić około 5 minut, aż zwiędnie.

W kubku rozrobić 1 łyżkę mąki z 1/2 szklanki wody. Następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Śmietanę dodać do grzybów, zagotować. Gdy sos zgęstnieje dodać sól i pieprz ziołowy do smaku. Makaron połączyć z sosem śmietanowo-kurkowym, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać gorące.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz