Przepis z tej strony
Składniki:
- 400g mąki
- 70g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki dyniowego puree (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości wody, rozgniecione widelcem lub blenderem)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych
- 50g cukru brązowego
- 40g stopionego masła
- szczypta cynamonu
- 1 jajko do posmarowania
Mleko, masło i 1/3 szklanki cukru podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć i wymieszać z dyniowym puree i wanilią, po czym całość dodać do lekko schłodzonego mleka. Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać składniki mokre i wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 5 minut i dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleić się do rąk. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie- wymieszać orzechy z cukrem i masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Kwadraty naciąć z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Następnie ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem do pieca, posmarować grzebienie roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz