Przepis z tej strony.
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników
- 90g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 500g puree z dyni
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 170g cukru
- 250g kwaśniej, gęstej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
Ciasteczka drobno rozkruszyć (najlepiej zmiksować w malakserze), masło roztopić i jeszcze gorące dodać do ciastek. Dodać przyprawy i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na jednolitą masę i wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. Gdyby sernik za szybko się rumienił można przykryć go z góry folią aluminiową. Śmietanę wymieszać z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10min. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc.
Smacznego! :)
Wyjątkowo apetyczny :)
OdpowiedzUsuń