Przepis z małymi zmianami z tej strony.
Składniki:
spód:
- 200g pokruszonych biszkoptów
- 100g masła
- 0,5l soku bananowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- puszka brzoskwiń
- 200ml kremówki
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- bezy do dekoracji
Masło roztopić, przelać do pokruszonych biszkoptów i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać biszkopty i docisnąć je do dna. Włożyć do lodówki.
Odlać 1/2 szklanki soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrami. Wlać budyń i zagotować, ciągle mieszając. Odstawić.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (na biszkopty) i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem, dodać serek mascarpone i wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta (na masę budyniową z brzoskwiniami). Pokruszyć bezy i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Miam ale pyszności ! A tu już taka godzina :(
OdpowiedzUsuńgodzina nieistotna, gdy sie ma ochote na cos slodkiego ;) ja wlaśnie zajadlam sie ostatnim kawalkiem, polecam! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń