Przepis dostałam od koleżanki z klasy wiele lat temu. Pierniczki nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować na ok 4-5mm (cieńsze pierniczki są twardsze, grubsze bardziej mięciutkie). Podsypać mąką, jeśli zajdzie potrzeba, by się nie keliło. Wykrawać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego! :)
śliczne pierniczki ;)
OdpowiedzUsuń