Przepis z małymi zmianami z tej
strony.
Składniki:
- 2 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 piersi z kurczaka
- 14-16 plasterków cukinii
- ser camembert
- ser z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur)
- przyprawa do gyrosa
- jajko
- 2 łyżki oleju
- sezam
Mięso umyć, natrzeć przyprawą i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Po usmażeniu kurczaka na tej samej patelni krótko obsmażyć cukinię, by lekko zmiękła. Sery pokroić w paseczki lub drobną kosteczkę. Ciasto francuskie podzielić na 2 części, otrzymując 4 prostokąty. Na każdym z nich położyć na środku kurczaka, obłożyć cukinią i serami. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia. Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki przeplatać jak warkocz na wierzchu. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz