Przepis znaleziony w internecie.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
masa:
- 3 i 3/4 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 500 g margaryny
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 200 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu rumowego
- 1 opakowanie małych bez
- płatki czekoladowe ciemne i białe (lub starta biała i gorzka czekolada)
Ciasto.
Mleko wymieszać z kakao. Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierając stopniowo dodawać jajka, mleko z kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz powidła. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut.
Masa.
Budyń, jajka oraz mąkę wymieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać wymieszane składniki u ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem i kakao. Następnie cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń oraz aromat rumowy do smaku.
Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę masy czekoladowej, następnie ułożyć bezy jeden przy drugim. Bezy przykryć pozostałą masą. Wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz