Przepis zmodyfikowany z Moje Gotowanie. Konfitury & spółka.
Składniki na 3 słoiczki:
- 60 dag jeżyn
- porządna garść świeżych liści bazylii
- 5 łyżek miodu faceliowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki cukru
Oczyszczone jeżyny przełożyć na patelnię i rozgnieść widelcem. Liście bazylii zmiksować w blenderze z miodem, sokiem pomarańczowym i 1 łyżką cukru. Wymieszać z jeżynami oraz resztą cukru. Doprowadzić do wrzenia na niedużym ogniu i gotować przez około 20-30 minut. Nadmiar soku można zebrać łyżką do osobnego kubeczka. Gorący, gęsty dżem przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut.
Smacznego! :)
Taki domowy dżem musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń