Składniki:
- 2/3 szklanki maki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej- mielonej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego- mielonego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych ananasów, odsączonych z puszki
- 1 szklanka startej marchewki na drobnych oczkach
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: makę, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu rozttrzepać jajka z oliwą. Połączyc zawartość onu naczyć i wymieszać. Dodać marchewkę, orzsechy i ananasy- dobrze wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Smacznego! :)
apetyczny kawałek ciasta!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń