piątek, 12 czerwca 2015

Szarlotka



Przepis z małymi zmianami z tej strony.

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodkie szarlotki)
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • około 1,5 kg jabłek

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Większą część (2/3) wyłożyć na dnie tortownicy (można rozwałkować lub wylepić palcami) a mniejszą (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku z odrobiną wody przez okolo 15 minut. Jabłka wyłożyć na ciasto w tortownicy i na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut, aż się ciasto ładnie zarumieni. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz