Przepis z małymi zmianami z tej strony.
Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodkie szarlotki)
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- około 1,5 kg jabłek
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Większą część (2/3) wyłożyć na dnie tortownicy (można rozwałkować lub wylepić palcami) a mniejszą (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku z odrobiną wody przez okolo 15 minut. Jabłka wyłożyć na ciasto w tortownicy i na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut, aż się ciasto ładnie zarumieni. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz