środa, 13 stycznia 2016

Drobiowy gulasz z pieczarkami




Przepis z małymi zmianami z tej strony.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 500g pieczarek
  • 1czerwona papryka
  • 1 cebula 
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • śmietana 12 %
  • pietruszka lub koperek
  • łyżeczka vegety

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na 30minut. W tym czasie podsmażyć na rozgrzanym oleju pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać mięso i podsmażyć. Gdy mięso się lekko zarumieni dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę po czym zalać bulionem (łyżeczka vegety rozpuszczona w 0,5l wrzątku), dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić całość około 20 minut, aż mięso będzie miękkie a większość bulionu odparuje. Na koniec dodać śmietanę, dosolić jeśli zajdzie potrzeba i posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego! :)




2 komentarze: