Przepis z grupy na fb.
Składniki:
- 3/4 kg mąki (najlepiej typ 650)
- 7g suchych drożdży
- 1/2 l letniej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie ulubione ziarna -słonecznik, czarnuszka, otręby
Wieczorem wsypać do wysokiej miski wszystkie składniki, wymieszać łyżką i przykryć folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką, zagnieść ciasto dwa razy, można dodać ulubione dodatki (ja czasami dodaje) i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40minut. Nagrzać w tym czasie piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (bez plastikowych rączek, najlepsza wysokość garnka +10cm, szerokość ok +20cm) na 220 stopni C. Do gorącego garnka włożyć wyrośnięte ciasto (garnka niczym nie smarować), nakryć pokrywką i piec przez ok 35 minut w 200 stopniach C. Następnie odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Wygląda smakowicie : ) Po pęknięciach na skórce od razu widać, że to domowy chlebek. Niby zwyczajny pszenny, ale ten przygotowany własnoręcznie bardzo różni się od sklepowego. Przede wszystkim, pieczywo jest pozbawione spulchniaczy, barwników i konserwantów, mamy kontrolę nad jego składnikami. W gratisie otrzymujemy zapach unoszący się w całym domu i satysfakcję z własnego wypieku ; ) Chętnie wypróbuję przepis, bo w garnku jeszcze nie piekłam
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest przepyszny! naprawde warto :)
Usuń