Przepis znaleziony w internecie.
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
masa
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka
- kawałki ciasta ktore odkroimy od łupinek
Włączyć opiekacz do ciastek, aby sie rozgrzał. Z podanych składników ugnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie z ciasta formować małe kulki wielkosci łyżeczki i przekładać do opiekacza na dolny panel. Połówki orzeszków pieką się około 5-7 min. Przestudzone połówki obrobić oczyszczając skorupki od zbędnego ciasta- nie wyrzucać. Resztki ciasta, rozdrobnione (lub jak u mnie zmielone) orzechy i mleko połączyć w jedną masę. Wypełnić upieczone połówki nadzieniem i sklejać tak, by powstały orzeszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz