Składniki:
- warzywa na wywar: marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
- ok 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub królika
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- jajko
- śmietana i mąka do zagęszczenia sosu
- opcjonalnie: koperek
Zagotować 1l wody na wywar, dodać umyte i obrane warzywa. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Mięso wymieszać w misce z jajkiem, natką i kaszą manną. Uformować małe kuleczki. Na wrzący wywar warzywny wrzucać klopsiki i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Następnie ugotowane klopsiki odłożyć, a ostudzony wywar zmiksować razem z odłożonymi wcześniej gotowanymi warzywami. Zagęścić mąką i śmietaną. Można do sosu dodać koperek.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Bardzo fajny domowy obiad. Pycha !
OdpowiedzUsuńJa czasem gotuję je na parze :)
OdpowiedzUsuń