Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier jako posypka (gruba rafinada lub trzcinowy)
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do woreczka foliowego i do lodówki na 30 minut. Po tym czasie robić ciasteczka- można rozwałkować ciasto i wycinać foremką lub jak u mnie odrywać kawałki ciasta, zrobić kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć. Cukier posypkę przesypać do miseczki. Każde ciastko kłaść do talerzyka z cukrem i delikatnie docisnąć, by cukier się przykleił. Odkładać na blachę. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 10-15 min, aż się ładnie zezłocą. Studzić na kratce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz