Składniki:
zaczyn:
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 150 g wody
- 1 duża łyżka zakwasu żytniego
ciasto właściwe:
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 400 g wody
- słonecznik
- 2 łyżeczki soli
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok 12 godzin. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem.
Następnego dnia mąkę połączyć z solą, wodą i całym zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Całość wymieszać łyżką, dodać ziarna słonecznika. Konsystencja ciasta powinna być raczej luźna (tak, by można było mieszać łyżką). Ciasto od razu po wymieszaniu przełożyć do formy o wymiarach 30cm x 10cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami/słonecznikiem. Całość szczelnie zamknąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1,5-2 godzin lub do czasu, aż ciasto urośnie niemal do brzegów formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C. Włożyć chleb do gorącego piekarnika (usuwając wcześniej folię spożywczą) i piec około 40-50 min lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz