niedziela, 30 kwietnia 2017

Sernik krakowski



Składniki:

ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie odkroić 1/4 ciasta a odłożyć z powrotem do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 min.

masa serowa:
  • 1 kg twarogu 
  • 8 jaj
  • 100 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Dodać mąkę ziemniaczaną. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno wraz z pozostałą częścią cukru 50 g. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej wraz  rodzynkami. 

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego masę serową. Pozostałe w lodówce ciasto rozwałkować i wykrawać paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

lukier:

  • sok z cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 1 białko
Składniki utrzeć, regulować gęstość cukrem/sokiem z cytryny. Schłodzony sernik posmarować lukrem.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz