Składniki:
ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 8 g cukru waniliowego
- 1 jajko
Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie odkroić 1/4 ciasta a odłożyć z powrotem do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 min.
masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 8 jaj
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Dodać mąkę ziemniaczaną. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno wraz z pozostałą częścią cukru 50 g. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej wraz rodzynkami.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego masę serową. Pozostałe w lodówce ciasto rozwałkować i wykrawać paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
lukier:
lukier:
- sok z cytryny
- 150 g cukru pudru
- 1 białko
Składniki utrzeć, regulować gęstość cukrem/sokiem z cytryny. Schłodzony sernik posmarować lukrem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz