Inspiracja.
Składniki:
- 500 g ugotowanego bobu
- duży por
- łyżka masła
- 1 cebula
- 250 g ziemniaków
- 1/2 l bulionu
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- grzanki czosnkowe
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skorupek. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. Białą oraz jasno zieloną część pora pokroić na półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, dodać cebulę, wymieszać i zeszklić. Następnie dodać pokrojone pory oraz ziemniaki. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień, dodać bulion i gotować warzywa do miękkości około 15 minut. Na ostatnie 3 minuty dodać 3/4 ugotowanego wcześniej bobu, oliwę oraz mleko. Zagotować. Doprawić do smaku. Przestudzoną zupę zmiksować na gładki krem. Resztę odłożonego bobu posiekać na desce, dodać natkę i szczypiorek. Wymieszać i wykorzystać jako posypkę do zupy. Podawać z grzankami czosnkowymi.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz