Przepis zmodyfikowany z tej strony.
Składniki:
- 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)
- 2 puszki masy kajmakowej
- 3,5 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 600 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- śmietan-fix
- 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w
garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając (pilnować by się nie zagotował). Wyłożyć na herbatniki,
wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu (dać 3,5 szklanki mleka a nie 4). Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Następnie całą blachę owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, by herbatniki zmiekkły. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę
ubić na sztywno, dodając cukier puder i smietan-fix.. Wyłożyć
na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Jedno z moich ulubionych ciast! Pięknie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńCześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga:)
OdpowiedzUsuń