Przepis otrzymany od znajomej kucharki.
Składniki:
- 1 tacka filetów śledziowych w oleju (25 dag)
- 2 kiwi
- 1 jabłko
- 1/4 puszki zielonego groszku
- 1 por
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 1/3 szklanki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypiorek lub piteruszka (posiekane)
- cukier
- sól
- pieprz
- liść sałaty i kilka plasterków nieobranego ogórka do przyozdobienia
Śledzie oraz groszek odsączyć. Owoce obrać i umyć. Por wraz z zieloną częścią oraz seler oczyścić i pokroić w plasterki. Śledzie pokroić w paseczki, jabłko w kostkę, kiwi w ćwierć plasterki i połączyć w misce z selerem, groszkiem oraz zieleniną. Troszkę posolić, posypać pieprzem i odstawić. Por oprószyć cukrem oraz solą, wygnieść rękami i odstawić na 10 minut, po czym dodać do sałatki i wymieszać. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku, polać sałatkę i wymieszać. Przyozdobic sałatą i ogórkiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz