Przepis z małymi zmianami z tej strony.
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 110 g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 10 g drożdży suchych lub 20 drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej
dżem:
- 1/2 kg truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka soku z cytryny
Mleko przelać do garnka, dodać cukier wanilinowy. Podgrzać, by było letnie. Dodać masło, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól i mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto, przykryte ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie zrobić dżem truskawkowo-waniliowy. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnię, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować przez około 45 minut bez przykrycia, by woda odparowała. Gęsty dżem odstawić do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta i rozwałkować je na wymiar tortownicy (jest to spód bułeczek, by nie wyciekał dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt i posmarować dżemem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić ostrym nożem na 2 cm bułeczki- ślimaczki. Bułeczki układać w tortownicy na spodzie z ciasta drożdżowego, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20-30 minut. Polukrować.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz