czwartek, 19 czerwca 2014

Sernik z brzoskwiniami I



Przepis z tej strony.

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g schłodzonego masła
  • 5 żółtek
masa:
  • 500 g twarogu śmietankowego w kostce
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania

Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcierać składniki mikserem, aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, dodać żółtka i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części (jedną nieco większą od drugiej) i włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Ciasto można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser, masło, budyń, cukier zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę, aż połączą się z masą. Masę wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca wyłożyć ją na brzoskwinie. Na wierzch piany zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut na złoty kolor.


Smacznego! :)


3 komentarze: