Przepis z tej strony.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g schłodzonego masła
- 5 żółtek
masa:
- 500 g twarogu śmietankowego w kostce
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- cukier puder do posypania
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcierać składniki mikserem, aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, dodać żółtka i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części (jedną nieco większą od drugiej) i włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Ciasto można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser, masło, budyń, cukier zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę, aż połączą się z masą. Masę wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca wyłożyć ją na brzoskwinie. Na wierzch piany zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut na złoty kolor.
Smacznego! :)
Wygląda przepysznie, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń