Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna Kasia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych skłądników zagnieść ciasto. Z ciasta odciąć 1/4 część, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Pozostałe 3/4 ciasta wyłożyć na blachę i ponakłuwać widelcem. Blachę z ciastem włożyć do lodówki.
masa serowa
- 0,5 kg sera w wiaderku
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostak masła 200g
Podane składniki zmiksować na gładką masę.
dodatkowo
- 3/4 szklanki cukru
- 5 białek
- puszka brzoskwiń w syropie
Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
wykonanie
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki. Masę serową wylać na kruche ciasto, wyłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie, na to wyłożyć sztywną pianę z białek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/4 część ciasta z zamrażarki. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 minut.
Podawać schłodzone.
Smacznego! :)
Jak mamusi, to musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń