Składniki:
- 325 g mąki tortowej + 1 łyżka
- 50 g cukru + 1 łyżka
- 15 dag świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 75 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka w proszku
Z mleka, rozkruszonych drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na około 15 minut.
W osobnej misce wymieszać suche skłądniki: mąkę, mleko w proszku, cukier, szczyptę soli. Następnie dodać roztrzepane widlecem jajko, mleko, rozczyn i wymieszać. Dodać miękkie masło i wyrobić dobrze ciasto, by było elastyczne (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy, podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na prostokat, przecinać na skos w odstępach około 1 cm. Zawijać jak pokazują zdjęcia. Gotowe brioszki ułożyć na blaszkę, przykryć znowu ściereczką i ostawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C i piec przez około 20 minut, do zarumienienia się brioszek.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Nie znam takiego cuda.
OdpowiedzUsuń