Przepis z tej strony.
Składniki:
ciasto
- 250 g zimngo masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku (u mnie Jana)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2h do zamrażarki (lub krócej, ciasto powinno być na tyle twarde by można było je zetrzeć na tarce).
Masło utrzeć z cukrem do odtrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka w całości, cały czas ucierając. Następnie dodać ser a na końcu mąkę-utrzeć do połączenia się składników.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kosteczkę. W misce ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany.
Blachę natłuscić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarnika jedną część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, ułóżyć na niej kawałki brzoskwini. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę i na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz