środa, 20 maja 2015

Sernik z brzoskwiniami III-najlepszy




Przepis z tej strony.

Składniki:
ciasto

  • 250 g zimngo masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku (u mnie Jana)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
dodatkowo
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2h do zamrażarki (lub krócej, ciasto powinno być na tyle twarde by można było je zetrzeć na tarce).

Masło utrzeć z cukrem do odtrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka w całości, cały czas ucierając. Następnie dodać ser a na końcu mąkę-utrzeć do połączenia się składników.

Brzoskwinie osączyć i pokroić w kosteczkę. W misce ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany.

Blachę natłuscić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarnika jedną część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, ułóżyć na niej kawałki brzoskwini. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę i na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz