Przepis znalazłam w Kuchni Nad Atlantykiem.
Składniki:
- 2/3 szklanki sezamu
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Na suchej patelni uprażyć sezam. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Stopniowo dodać do masła nadal ucierając. Na końcu dodać połowę uprażonego sezamu. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki o średnicy około 3 cm, obtoczyć w sezamie i położyć na blachę lekko spłaszczając.
Piec około 10-12 minut, aż ciastka będą złote (nie brązowe! należy uważać, by ich nie przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia jak lekko przestygną.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz