piątek, 24 maja 2013

Sezamowe ciasteczka



Przepis znalazłam w Kuchni Nad Atlantykiem.



Składniki:

  • 2/3 szklanki sezamu
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Na suchej patelni uprażyć sezam. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Stopniowo dodać do masła nadal ucierając. Na końcu dodać połowę uprażonego sezamu. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki o średnicy około 3 cm, obtoczyć w sezamie i położyć na blachę lekko spłaszczając.

Piec około 10-12 minut, aż ciastka będą złote (nie brązowe! należy uważać, by ich nie przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia jak lekko przestygną.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz