niedziela, 12 maja 2013

Skubaniec




Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 margaryna Kasia
  • 3 łyżki smalcu
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • agrest (z kompotu)
Oddzielić białko od żółtek. Zagnieść ciasto z mąki, Kasi, żółtek, smalcu i 6 łyżek cukru. Odłożyć troszkę ciasta i dodać kakao.

Białka ubić na sztywno z cukrem. 

Wyłożyć ciasto na blachę (duża z piekarnika), na cieście rozłożyć agrest i ciasto kakaowe w kawałkach. Przykryć pianą z białek.

Piec około 40 min na brązowo-złoty kolor w temperaturze 160ºC.


 Smacznego! :)











6 komentarzy: