Przepis z małymi zmianami z tej strony.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
nadzienie:
- 300 g jagód (u mnie wcześniej odmrożone i odsączone na sitku borówki)
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok 1,5 h).
Następnie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 18 części. Uformować kule i odstawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić jak pierogi i umieścić złączeniem do dołu i delikatnie rolować na kształt owalnych bułek. Przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Drożdżówki piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
Polukrować.
Smacznego! :)
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuń