Przepis z tej strony
Składniki dla 2 osób:
- rukola
- camembert
- gruszka
- jajko
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- bułka tarta
- brązowy cukier
- olej
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- 2 szczypty tymianku
- sól
- pieprz
Pokruszone orzechy uprażyć na suchej patelni i odstawić do wystygnięcia. Gruszkę obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Następnie rozpuścić masło i dodać do niego plasterki gruszki, posypać je brązowym cukrem i tymiankiem. Smażyć do momentu, aż gruszka będzie rumiana. Ser pokroić na 12 małych części (lub 8 jeśli ktoś woli większe kawałki). Każdy trójkąt sera obtoczyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (ważne, by ser przygotować na samym końcu, aby był ciepły i płynny podczas serwowania sałatki). Na talerzach rozłożyć rukolę, na to wyłożyć karmelizowane gruszki, camembert. Posypać uprażonymi orzechami i skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
Smacznego! :)
Świetna sałatka i bardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń