sobota, 8 marca 2014

Sałatka z pieczonym camembertem i karmelizowanymi gruszkami


Przepis z tej strony

Składniki dla 2 osób:

  • rukola
  • camembert
  • gruszka
  • jajko
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • bułka tarta
  • brązowy cukier
  • olej
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • 2 szczypty tymianku
  • sól
  • pieprz

Pokruszone orzechy uprażyć na suchej patelni i odstawić do wystygnięcia. Gruszkę obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Następnie rozpuścić masło i dodać do niego plasterki gruszki, posypać je brązowym cukrem i tymiankiem. Smażyć do momentu, aż gruszka będzie rumiana. Ser pokroić na 12 małych części (lub 8 jeśli ktoś woli większe kawałki). Każdy trójkąt sera obtoczyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (ważne, by ser przygotować na samym końcu, aby był ciepły i płynny podczas serwowania sałatki). Na talerzach rozłożyć rukolę, na to wyłożyć karmelizowane gruszki, camembert. Posypać uprażonymi orzechami i skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. 

Smacznego! :)


2 komentarze: