wtorek, 4 marca 2014

Włoska sałatka z melonem



Przepis z tej strony z małymi zmianami.

Składniki dla 2 osób:

  • garść roszponki
  • 20 dag szynki parmeńskiej lub szynki serrano
  • 1/2 melona miodowego
  • 4 paluszki grissini
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki orzeszków piniowych lub pestek dyni
Roszponkę wymyć, osuszyć. Pomidorki wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki. 4 paluszki grissini owinąć plasterkami szynki. Pozostałą szynkę zwinąć w ruloniki. Melon obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w łódeczki. Orzeszki lub pestki uprażyć na patelni.
Na każdym talerzu ułożyć 2 paluszki owinięte szynką, obok umieścić kawałki melona roszponkę. Pomiędzy kawałkami melona umieścić ruloniki z szynki. Dodać pomidory pokrojone w paseczki. Sałatkę polać oliwą z pomidorów oraz skroić sokiem z cytryny. Na końcu posypać uprażonymi orzeszkami.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz