Przepis z tej strony z małymi zmianami.
Składniki dla 2 osób:
- garść roszponki
- 20 dag szynki parmeńskiej lub szynki serrano
- 1/2 melona miodowego
- 4 paluszki grissini
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki orzeszków piniowych lub pestek dyni
Roszponkę wymyć, osuszyć. Pomidorki wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki. 4 paluszki grissini owinąć plasterkami szynki. Pozostałą szynkę zwinąć w ruloniki. Melon obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w łódeczki. Orzeszki lub pestki uprażyć na patelni.
Na każdym talerzu ułożyć 2 paluszki owinięte szynką, obok umieścić kawałki melona roszponkę. Pomiędzy kawałkami melona umieścić ruloniki z szynki. Dodać pomidory pokrojone w paseczki. Sałatkę polać oliwą z pomidorów oraz skroić sokiem z cytryny. Na końcu posypać uprażonymi orzeszkami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz