wtorek, 20 maja 2014

Ślimaczki z makiem i dżemem truskawkowym




Przepis z Moje Wypieki.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • masa makowa
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania 
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x25 cm, wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć masę makową. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Roladę pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut do złotego koloru. Po przestudzeniu polukrować. 

Smacznego! :)



Piknik majowy

2 komentarze: