Przepis z Moje Wypieki.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła, roztopionego
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
- masa makowa
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x25 cm, wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć masę makową. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Roladę pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut do złotego koloru. Po przestudzeniu polukrować.
Smacznego! :)
jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń