Przepis dostałam od cioci.
Składniki:
- 2 kg białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- główka czosnku
- 1/2 szklanki oleju
zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli
Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy.
Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy dokładnie i odstawiamy na noc. Rano dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.
Surówkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz