Przepis z tej strony.
Składniki:
bezy
- 4 białka
- szczypta soli
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki migdałów w płatkach, podpieczonych
Płatki migdałowe podpiec na suchej patelni do złotego koloru, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż będzie gęsta i sztywna masa. Dodać do masy podpieczone migdały i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć masę bezową (około 2 łyżki na jedną porcję) w dość sporych odstępach (bezy rosną w trakcie pieczenia). Piec w temperaturze 120 stopni C przez około 1h 45 min-2h. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu a ciągnące w środku. Studzić w uchylonym piekarniku.
krem
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 łyżek (90 ml) advocaatu
Do miski przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubić do otrzymana gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Łyżka po łyżce wlewać likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty, alkoholowy krem.
dodatkowo
- 1/2 szklanki migdałów, podpieczonych
- 2 łyżeczki advocaatu
Na gotowe migdałowe bezy wyłożyć po jednej dużej łyżce kremu. Posypać migdałami i skropić advocaatem. Bezy można dodatkowo ozdobić owocami.
Smacznego! :)
Uwielbiam bezy, uwielbiam advocaat i uwielbiam migdały. Wpadam do Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
OdpowiedzUsuń