Składniki na blachę 24x24cm:
- 4 jaja
- 1 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukinii ze skórką startej na tarce o grubych oczkach
- 3 łyżki kakao
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- ewentualnie 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta (ja przełożyłam,bo było dla mnie troszkę za suche-mój mąż popija ciasto mlekiem, więc jemu dżem nie jest potrzebny ;) )
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. W misce utrzeć jajka z cukrem, następnie wlać olej. Wymieszać. Cukinię lekko wydusić (odcisnąć sok) i dodać do miski, przemieszać. Na końcu dodać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto można przeciąć na 2 blaty. Dolny posmarować dżemem, przykryć drugim blatem ciasta i posypać całość cukrem pudrem.
Ostudzone ciasto można przeciąć na 2 blaty. Dolny posmarować dżemem, przykryć drugim blatem ciasta i posypać całość cukrem pudrem.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń