poniedziałek, 16 lutego 2015
Ciasto na pizze
Przepis mam od wielu dobrych lat. Jest to jedna porcja na okrągła blache od pizzy.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki maki
1/2 szklanki letniej wody
2 dkg drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
Z drożdży, cukru, połowy wody i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Rozwałkować cieniutko i przenieść na blachę wysmarowaną tłuszczem. W tym momencie ciasto posmarować sosem pomidorowym i dodać dodatki. Piec około 15 minut w temperaturze 220 st.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis, az mam ochotę zrobic pizze :)
OdpowiedzUsuń