środa, 4 lutego 2015

Porzeczkowiec



Przepis z małymi zmianami z tej strony.

Składniki:

ciasto kakaowe

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szlanki cukru
  • 5 łyżek kakao
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować do rozpuszczenia cukru i ostudzić.
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i ubic do otrzymania kremowej pianki. Wlać przestudzoną masę kakaową i wymieszać na wlnych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać mąkę wymieszaną wcześniej z sodą i proszkiem-delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przeciąć na 2 blaty.

masa z serka kremowego
  • 200 g masła
  • 500 g serka kremowego, np. kanapkowy (u mnie President twaróg delikatny naturalny)
  • 5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Stopniowo dodawać serek.

krem śmietankowy
  • 400 ml śmietany kremówki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył (tylko do otrzymania odpowiedniej gęstości).

nasączenie
  • około 1/4 szklanki kompotu np wiśniowego lub zimna,posłodzona herbata owocowa (mozna dodać likier)
Nasączenie nie jest konieczne- ciasto jest wilgotne.

dodatkowo
  • około 600 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 tabliczka czekolady 

wykonanie

Na paterze umieścić jeden blat kakaowy, delikatnie nasączyć i posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego i wyrównać. Przykryc drugim blatem kakaowym, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy i wyrównać. Posypać startą czekoladą, schłodzić.

Smacznego! :)


Walentynkowe menu

7 komentarzy:

  1. PYSZNIE WYGLĄDA;NIE MIAŁAM OKAZJI JESZCZE GO ROBIĆ..CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU;) A ZAPRASZAM NA'' TORCIK CZEKOLADOWY Z MASA WIŚNIOWĄ'' POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam podobne ale takiego nie :) muszę koniecznie spróbować :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wielki, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po co sie rozdrabniać i zjadać kilka kawałków jak mozna 2 konkretne ;) jest przepyszny! :)

      Usuń
  4. też robiłam niedawno podobne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń