Składniki:
ciasto
- 100 g mąki pszennej
- 120 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku roztopić masło, cukier i czekoladę- nie doprowadzić do zagotowania i odstawić do wystudzenia. Przestudzoną masę dodać do maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 16cm. Piec w temperaturze 160-170 stopni C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do przestudzenia. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty.
nasączenie
krem
nasączenie
- kilka łyżek zimnej herbaty owocowej
krem
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 300 g mrożonych malin
- 1 galaretka malinowa
- około 5 łyżek cukru
Maliny przełożyc do małego garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Łyżką delikatnie rozgnieść maliny i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Do soku z malin dodać galaretkę, wymieszać. Następnie przełożyć mascarpone i smietanę do miski i ubic na gęsty krem. Dodać sos malinowy i zmiksować do połączenia się masy.
dodatkowo
- czekoladowa posypka
wykonanie
Pierwszy blat czekoladowego ciasta przełożyć na talerz, nasączyć, wyłożyć 1/4 masy malinowej, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć. Na koniec posypać czekoladową posypka i przyozdobić pozostałą resztą masy.
Smacznego! :)
prześliczny, elegancki i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńMmm, musiał być pyszny :) A wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń