Składniki:
- 300 ml naturalnego jogurtu
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
Jogurt delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże oraz miód i dokładnie wymieszać. Rozczyn dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść i odstawić ciasto pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, uformować bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Zostawić chleb pod przykryciem na kolejną godzinę. Naciąć chlebek. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i obficie spryskać wodą. Wstawić chleb do zaparowanego piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia ponownie zaparować piekarnik, by skórka była bardziej chrupiąca.
Smacznego! :)
Wygląda bosko! Jadłabym :)
OdpowiedzUsuń