Przepis dostałam od cioci.
Składniki:
placek z makiem
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki suchego maku
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dkg wiórek kokosowych
- puszka brzoskwiń
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- 200 dkg masła
- 1/2 l mleka
Bialka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz na koncu mak. Wymieszać do połączenia składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Placek z wiórkami.
Białka ubić na sztywno, dodać cukierm żółtka. Ubijając na najniższych obrotach wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać tylko do połączenia składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Masa.
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Budyń ugotować w 1/2 l mleka i ostudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń. Masę wymieszać z brzoskwiniami.
Na placek z makiem wyłożyć masę brzoskwiniową. Następnie przykryć ją plackiem kokosowym. Przyozdobić lukrem i wiórkami kokosowymi.
Smacznego! :)
Ciasto wygląda na pracochłonne, mniam :)
OdpowiedzUsuńZ brzoskwiniami uwielbiam
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
wcale nie jest takie pracochlonne :) robi się szybko, kwestia upieczenia placków ;)
Usuń