Składniki:
- 225g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (połamananych na kawałki)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Masło ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać mleko, wanilię i sól. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać orzechy i żurawinę, wymieszać. Uformować dwa wałki z ciasta. Oba posmarować wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Nastepnie pokroić wałki w plasterki o grubości 5 mm. Gotowe ciastka układać na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.
Smacznego! :)
Jedne z moich ulubionych ciastek :)
OdpowiedzUsuń