Składniki (około 80 ciasteczek):
- 30 dkg mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 dkg masła
- 10 dkg miodu
- 1 łyżeczka sody
- kilka kropel olejku waniliowego
Mąkę przesiać z sodą, dodać masło - posiekać, dodać pozostałe składniki - zagnieść i uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3 mm i foremką wycinać gwiazdki. Ze środka każdego ciastka wycinać dziurki. Ciasto, z którego akurat nie wycinacie ciastek należy trzymać w lodówce, bo inaczej zmiękknie i będzie kleiste.Ułożyć na papierze do pieczenia i piec na złoty kolor w 170 °C (piekarnik rozgrzany).
Smacznego! :)
śliczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPiękne, idealne na święta.
OdpowiedzUsuń