Przepis z tej strony.
Składniki na 8 dużych choinek:
- 150 ml mleka
- 40 g roztopionego masła
- 300 g mąki pszennej
- 7g drożdży suchych
- 1 łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 białko
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło i podzielić na 8 kawałków. Trójkąty ponacinać tworząc gałązki i zgniatać je palcami. Gotowe choinki przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce. Polukrować.
Smacznego! :)
genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńu mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagrodą może sie skusisz -Zapraszam!
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs