Przepis z małymi zmianami z tej
strony.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka z czerowną skórką
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu + 3 łyżki cukru do posypania
Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gnaizda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. W garnku zagotować 3 szklanki
wody z 1/2 szklanki cukru. Do takiego syropu włożyć jabłka i gotować
je na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną. Delikatnie
odcedzić na sitku. Wymieszać cynamon z 3 łyzkami cukru i obsypać
rozwinięty rulon ciasta francuskiego. Podzielić ciasto wzdłuż na około 2 cm paski i na każdym nakładać 3-4 plasterki jabłek tak,
aby lekko na siebie nachodziły. Każdy pasek zrolować i włożyć do foremki
muffinkowej. Dno foremki uprzednio posmarować tłuszczem, lub wkładać je
w papilotkach. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać je cukrem pudrem.
Smacznego! :)
cudowne ciasteczka, chętnie porwałabym takich kilka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam