Przepis z tej strony.
Składniki:
- 140 g masła
- 3 żółtka
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżki zielonej herbaty wcześniej zmielonej
- 220 g mąki
- cukier gruba rafinada do posypania (lub cukier kryształ)
Cukier puder, herbatę i masło utrzeć. Dodać żółtka i na koniec mąkę. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka i posypać grubym cukrem. Inna opcja to formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać na blaszce (tak jak u mnie, gdyż nie miałam czasu na wałkowanie i wycinanie ciastek) a na koniec posypać cukrem.
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut, by były złote.
cudne! ten przepis muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
OdpowiedzUsuń