Truskawki w winie z mascarpone są moją trzecią propozycją (Deser) w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013)
Składniki dla 4 osób:
- 20-30 dkg truskawek
- 1 czubata łyżka gęstego miodu (rozpuścić) lub 2-3 łyżki płynnego (u mnie Miód Witosławski- polecam, bo jest przepyszny!)
- sok z 1 cytryny
- białe deserowe wino do smaku (około 3-4 łyżek)
- 400 g mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- migdały do posypania
Truskawki pokroić na ćwiartki i przełożyć do pucharków. W misce połączyć mascarpone z cukrem pudrem (wymieszałam krótko mikserem). W osobnym naczyniu przygotować sos z wcześniej rozpuszczonego miodu, soku z cytryny oraz wina. Rozlać sos do pucharków z truskawkami, na to wyłożyć mascarpone i posypać migdałami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz