Składniki:
- 4 jaja
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- duży jogurt naturalny (u mnie Danon)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czereśnie
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, jogurt, olej a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blachę i poukładać na cieście owoce (niektóre delikatnie wcisnąć w ciasto).
Można ciasto posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego! :)
Zawsze się udaje? To baaardzo dobrze :D
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Moja Mamusia bardzo często robi ciasto z tego przepisu ale ja tak szczerze chyba wolę bardziej wspomniane ciasto z rabarbarem, do którego też pasują różne owoce i NIGDY mnie nie zawiodło :)
OdpowiedzUsuń